Webjørn Svendsen AS

Krav til hjemmeladere for elbil

Har du elbil eller hybrid? Om du fast skal lade bilen din hjemme på eksisterende kurs, må du overholde myndighetenes retningslinjer.  

Veggmontert elbillader på vegg ved siden av bil

Hva krever en hjemmelader?

Antall elbiler stiger raskt her i landet, men ikke alle er klar over hva som egentlig kreves når det gjelder hjemmelading. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet en veiledning som skal følges for å unngå at farlige situasjoner oppstår. 

Det kan være brannfarlig å lade elbil i stikkontakt

Om du lader elbilen din hjemme er det viktig å vite risikoen ved å lade i vanlig stikkontakt, dette kan nemlig bety trøbbel. En vanlig stikkontakt tåler ikke å overføre den strømmengden som moderne elbiler krever, som kan føre til varmegang, jordfeil og i verste fall brann. 

Om du bruker stikkontakt er et godt tips å sjekke stikkontakten din med jevne mellomrom, og se etter sotdannelse. Aller helst bør man investere i en ordentlig ladeboks, som gir en tryggere og raskere ladeprosess. Det er en kobling mellom bilen og hjemmet ditt, så det kan være lurt å ha det i bakhodet når man kjøper elbillader. 

Gå etter høy kvalitet på ladere og bruk strømmen smart

Når du skal kjøpe ny elbillader er det viktig å undersøke at laderen er oppdatert, i henhold til sikkerhetsfunksjonene som kreves i nyere elbiler. På denne måten kan du forsikre deg om at du slipper å bytte den ut i løpet av få år. 

Noen punkter å tenke på:

  • Bytt ut stikkontakt med en ladeboks
  • Velg en ladeboks med gode sikkerhetstiltak
  • Ladestasjon skal være montert i henhold til DSBs regelverk. Les mer her

Montere elbillader hjemme?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige ladeløsning for din bolig!